Skip to main content
Sportska rehabilitacija

Sportska rehabilitacija

U našem centru sportistima je omogućen maksimalan terapijsko – regenerativni tretman koji pored individualno prilagođene fizikalne terapije i kineziterapije, podrazumijeva i primjenu Carbofit aparata.


Program sportske rehabilitacije obuhvata :

Sportska masaža– Razlika između klasične i sportske masaže je neznatna, međutim sportska masaža zbog svoje energičnosti je korisna za jake i hipertrofične mišiće sportista.
Sportska masaža fokusirana je ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su pri određenom sportu izloženi znatnim naprezanjima. Primjenjuje se prije treninga, tokom (preventiva i ublažavanje spazama), ali najčešće nakon treninga i tjelesnih naprezanja (kada je mišićima potrebno osigurati opuštanje i istezanje). U vrhunskom sportu, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportiste.

Biti profesionalni sportista u današnje vrijeme zahtijeva puno odricanja, discipline i psihičke stabilnosti. Ravnotežu profesionalnog sportiste sve češće narušavaju povrede, kojih je nažalost sve više. Cilj sportske rehabilitacije  je brzi, ciljani i individualni pristup rješavanju povreda. Proces  rehabilitacije počinje odmah nakon povrede ili operacije i podijeljen je u nekoliko faza.

Cilj je zadržati mišićnu snagu operisanog ili povrijeđenog segmenta, ali isto tako održati fizičku stabilnost i snagu cijelog tijela. Stabilnost, očuvanje propriocepcije i ispravljanje biomehaničkih grešaka samo je dio preduslova koje moramo zadovoljiti.

Sportska rehabilitacija u Health centru Katharsis ujedinjuje sportistu i fiozioterapeuta. Zajednički napori i pozitivan stav cijelog tima rezultiraju vrhunskim rezultatima u najkraćem mogućem vremenu.