Skip to main content
Test Intolerancije

Test Intolerancije

Test intolerancije predstavlja uticaj načina ishrane na zdravlje – stara je ali uvijek iznova aktuelna tema. U današnje vrijeme, primjena pravilne ishrane u prevenciji i liječenju hroničnih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mjera.

Lično podnošenje ili nepodnošenje odredjenih namirnica, srž je novog aspekta odredjivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu sa mnogim simptomima i hroničnim bolestima dugo je i nepravedno zanemarivana, ali su istraživanja poslednjih godina pokazala da je definitivno došlo vrijeme da ova ideja dobije mkjesto koje joj pripada i da se više ne može zanemarivati.

Savremena nauka je iscrpno proučila proces patoloških imunoloških reakcija koje se odigravaju u organizmu kada je opterećen unošenjem neodgovarajućih namirnica. Te se reakcije mogu pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući preko 100 simptoma tzv. odloženih alergijskih manifestacija. Za razliku od klasičnih alergija, reakcija intolerancije je maskirana, podmukla i ostaje neprepoznata.

Čovjek teško može da poveže svoje tegobe sa unošenjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobičajni način sve dok organizam može to da amortizuje. Kada opterećenje postane preveliko, amortizujući mehanizmi popuštaju, sistem ulazi u crvenu zonu i javlja se reakcija “pobune” u vidu različitih simptoma. Na taj način nastaju mnogobrojna patološka stanja i hronične bolesti za koje medicina često nema prava terapijska rješenja.

Postoji više metoda za otkrivanje intolerancije na hranu. Test obuhvata 110 namirnica iz naše uobičajne ishrane: žitarice, mijleko i mliječne proizvode, više vrsta mesa, ribe, povrće, voće, začine.

Zakazite svoj termin na +382 69 982 004 vec danas!